Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Nedir bu Schengen vizesi diye soranlar olabilir. Schengen vizesi 28 Avrupa ülkesine tek vize ile girmenizi sağlayan vizenin ta kendisi 🙂 Avrupa’nın kapı anahtarı diyebiliriz. Bu vize olmadan (eğer yeşil pasaportumuz yoksa) Avrupa ülkelerinin hiçbirine ayak basamayız. Vize aldığınız zaman üzerinde vizenizin geçerli olduğu tarih aralığı, kaç kere Schengen bölgesine giriş yapabileceğiniz ve Schengen bölgesinde kaç gün kalabileceğiniz yazıyor.

Schengen Vizesi Ülkeleri: Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İşviçre, Litvanya, Letonya, Lihtenştayn, Latvia, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan

Türkiye’de henüz İzlanda ve Lihtenştayn’ın Schengen vizesi veren konsolosluk ofisleri bulunmuyor.

Elinizdeki Schengen vizenizle birlikte kendi vizesini almanıza gerek olmadan giriş yapabileceğiniz fakat Schengen ülkesi sayılmayan ülkeler de mevcut: Bulgaristan, Romanya, Güney Kıbrıs, San Marino, Monako, Vatikan (Malum dünyanın yüzölçümü en küçük olan ülkesi 🙂 )

Schengen vizesi veren konsolosluk ofisleri: 

  • Ankara için: Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç.
  • İstanbul için: Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, Slovakya, İspanya, İsveç, Malta, İsviçre.
  • İzmir için: Almanya, Yunanistan, İtalya.
  • Edirne için: Yunanistan

Öneri 1: Schengen vizenizi hangi ülkeden aldıysanız ilk o ülkeye giriş yapın. Aksi halde gümrük polisinin sizi ülkeye almama hakkı var. Mesela vizenizi İtalya’dan aldıysanız, giriş yaptığınız ilk ülke İtalya olsun.

Öneri 2: Mutlaka bütün mal varlığınızı ve düzenli geliriniz olduğunu gösteren tüm belgeleri, hali hazırda bir işiniz ya da alıyor olduğunuz bir eğitim olduğuna dair belgeleri, önceden almış olduğunuz vizeler varsa onların fotokopilerini belgeler arasına ekleyin. Uzun vize almanın püf noktası aslında ülkenize geri döneceğiniz konusunda güven yaratmak. Eksik belge koymak ise red yeme sebebidir.

Öneri 3: Eğer seyahate birlikte çıkacağınız insanların hali hazırda Schengen vizeleri varsa mutlaka onların vize fotokopilerini dosyanıza ekleyin. Yanınızdakilerin vizeleri uzun süreli ise sizin de uzun süreli bir Schengen vizesi almanıza bir hayli yardımcı olur. Güven yaratır. Güven önemli 🙂

Eskiden konsolosluklardan direkt başvuru yapılabiliyordu. Ülkemizde gerçekleşen terör olaylarından sonra artık çoğu konsolosluğa direk gidemiyoruz. Vize merkezlerini kullanmamız gerekiyor, aslında bir bakıma çok daha iyi. Çünkü konsolosluk görevlisi size uyuz olursa vizenizi kısa verir ve kimseye şikayet edemezsiniz. Sizi görmezse böyle bir ihtimal yok 🙂 Üstelik vize merkezlerinde çalışanlar belgeler konusunda çok yardımcı oluyorlar.

İstanbul’da Hangi Vize için Hangi Vize Merkezine Gitmeli?

2018 itibariyle:

  • İDATA: Almanya, İtalya
  • VFS Global: Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya
  • Kosmos: Yunanistan
  • AS Vize Çözümleri – Orangevize: Macaristan, Portekiz, Norveç ve Slovenya

Tabii en önemli konulardan biri olan fiyatlandırma konusundan hiç bahsetmemişim. Hemen söylüyorum 🙂 Schengen vizesi için ödemeniz gereken ücret -nakit olarak ödemeniz gerektiğini unutmayın- 60 Euro’dur.

Burada size gerekli evraklar listesi vermiyorsam sebebi her ülkenin aslında başvuru için farklı belge istiyor olması. Ben yine de standart olan belgeleri listeleyeyim, fakat unutmayın ki başvurmuş olduğunuz ülke her zaman daha fazlasını isteyebilir:

  • Schengen vize başvuru formu
  • Pasaport ve varsa eski pasaportunuz
  • Pasaportunuzdaki kimlik sayfanızın fotokopisi
  • 2 adet biometrik fotoğraf
  • Önceki vizelerinizin fotokopisi
  • Gidiş-dönüş uçak biletiniz
  • Otel rezervasyonunuz
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Konsolosluğa yazılmış seyahat tarihlerinin ve vize isteminin yazdığı dilekçe
  • 3 ya da 6 aylık banka hesap dökümünüz (tüm hesaplarınızın)
  • Mesleki belgeleriniz (Öğrenciyseniz buna dair belgeler)
  • Eğer var ise tapu ve araç ruhsatı fotokopileri

Vizenizin hep en az 1 yıllık çıkması dileğiyle! 🙂

Bir Cevap Yazın