top of page

İtalya Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

İtalya'ya gitmeden önce bilmeniz gereken 5 ilginç şeyi sizler için derledim :) Birazcık pizza ile makarnanın tarihine dalmaya ne dersiniz?


Vatikan - Katolik Hristiyanların Merkezi



Dünya’nın en küçük yüzölçümlü ülkesi kabul edilen Vatikan, Roma sınırları içinde yer alır. Katolik Hristiyanların merkezi olarak kabul edilen Vatikan, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan’ın devlet başkanı Papa’ya ev sahipliği yapar. Vatikan monarşi ile yönetilir ve hala Papa’nın sözü yasa kabul edilir :)


FIAT ve Vespa



Ah sevgili Fiat 500 ve dünya tatlısı Vespa! :) Adeta İtalya’nın kabul görmüş stil ikonu haline gelmiş iki araç. Her gördüğümüzde “Ayyy Fiat 500!” diye tepki verip fotoğrafını çektiğimiz bu araç İtalya’nın Torino bölgesinde üretiliyor. FIAT’ın açılımı Fabbrica Italiana Automobili Torino. Marka ismini direkt olarak baş harflerden almış :)



Vespa’ya gelecek olursak vespanın kelime anlamı aslında benim en korktuğum hayvan olan “eşek arısı”! Bu bilgiyi okuduğumda şok yaşadım, bu kadar beğendiğim bir scootera verilmiş bu ismin anlamı bana küfür gibi geldi :) İlk modellerinin çıkardığı sesten ötürü bu sevimli motora bu ismi vermişler.


Pizza – Makarna



Dayanılmaz lezzetli ikili pizzanın ve makarnanın anavatanı İtalya. Pizzanın hikayesi aslında fakir italyan halkının hamur, mozarella ve domatesi birleştirerek uygun fiyatlı bir yiyecek oluşturmaları ile başlamış. 1800'lerin sonunda Kraliçe Margherita pizzayı tadıp çok beğendikten sonra zengin halkın da sofrasına girmeye başlayan pizza kısa sürede ün kazanmış ve ünü İtalya'yı aşıp günümüzde bizim sofralarımıza kadar ulaşmış :) Margherita pizzanın isminin nereden geldiğini söylememe gerek bile yok sanırım.



Makarnanın tarihi ise taa eski Roma’ya dayanıyor. Mitolojiye göre makarna ateş tanrısı Hephaestus tarafından bulunmuş ama ben size bir de gerçeğini anlatayım :) Kıtlık döneminde eski Roma imparatorluğu halka buğday dağıtıyor. Halk da buğdayın suyla karıştırılıp kurutulduktan sonra uzun süre bozulmadığını fark ediyor ve makarnayı üretip üretip depolamaya başlıyor. Daha sonra yeniden su ile pişirerek bildiğimiz makarnanın ilk halini elde ediyorlar :) Makarnanın en önemli ham maddesi olan "durum buğdayı" İtalya’da yetişiyor ve İtalyanlar çok uzun süre hangi buğdaydan yapıldığı bilgisini saklayarak makarnanın dış ülkelerde üretilmesini geciktiriyorlar. Sonunda İtalya pes ediyor ve tüm dünya bu uygun fiyatlı lezzet ile buluşuyor.


İlk Üniversite



1088 yılında kurulmuş, dünyanın ilk ve en eski üniversitesi olarak bilinen Bologna Üniversitesi İtalya’nın Kızıl Şehir olarak da bildiğimiz Bologna kentinde yer alıyor. Üniversitenin en ünlü öğrencileri ise Dante ve Erasmus! :)


Pinokyo



Hepimizin çocukluğumuzdan itibaren bildiği meşhur masal Pinokyo da bir İtalyan! :) Pinokyo masalı İtalyan yazar Carlo Collodi tarafından 1881 yılında bir çocuk gazetesi için yazılmış ve sonra kitaba çevrilmiş. Pinokyo’nun anavatanı Toskana bölgesi olup İtalya’nın bir çok şehrinden Pinokyo oyuncağı alabilirsiniz.

bottom of page