top of page

Seyahat Dostu Mobil Uygulamalar

Artık her anımızı dijital yaşadığımız bu dönemde en vazgeçilmez eşyamız cep telefonumuz oluyor. Neyse ki mobil uygulama yazılımcılarının seyahatlerde karşımıza çıkabilecek ihtiyaçları karşılayacak, bize yoldaş olacak uygulamaları mevcut. Şimdi sizlere seyahatlerimde en çok kullandığım mobil uygulamalardan bahsetmek istiyorum.


Tripadvisor:



Tripadvisor, gittiğiniz şehirler ile ilgili aklınıza gelebilecek - otellerden, restoranlara, müzelerden gezgin yorumlarına kadar- her şeyi içeren dünyanın en büyük seyahat uygulamalarından biri. İnternetim olduğu sürece ben de yurtiçi-yurtdışı tüm seyahatlerimde bu uygulamayı kullanıyorum. Özellikle restoran, kafe önerileri için kesinlikle en çok önereceğim uygulama bu. O mekânı daha önceden ziyaret etmiş diğer kullanıcıların da yorumlarını okuyarak sizi en mutlu edecek tercihi seçmenize yardımcı oluyor :) Şu ana kadar kullandığım en güzel harita da Tripadvisor’a ait. Hiç bilmediğim bir yerdeysem ve internet bağlantım varsa kesinlikle Tripadvisor’ın haritasını kullanarak ulaşıyorum gideceğim yere.


Maps.Me:


“Eyvah internetim yok! Otelimi, gideceğim restoranı nasıl bulacağım? Basılı haritaları da okumak konusunda çok iyi sayılmam…” diyorsanız işte karşınızda Maps.Me! Maps.Me uygulamasını çevrimdışı kullanabilir, gideceğiniz oteli, müzeyi ya da restoranı onun navigasyonunu kullanarak bulabilirsiniz! Sadece önceden internet olan bir yerde (bu seyahate çıkmadan da olabilir) o şehri uygulamanın içinde indirmeniz gerekiyor. Daha sonra sınırsızca çevrimdışı kullanabiliyorsunuz. Benim önerim bu uygulamayı kullanırken yavaş yavaş ilerlemeniz, internet kullanmadan yönünüzü sadece konum servislerinden algıladığı için haritadaki dönüşleri vb. geç algılayabiliyor. Bu küçük sorun dışında gayet kullanışlı :)


Ulmon:


Ulmon da internetsiz, çevrimdışı olarak kullanılabilen mobil harita-navigasyon uygulamalarından. Farkı ise her şehre özel bir uygulama indiriyor olmanız! :) Mesela Madrid’e gideceksiniz, Ulmon Madrid diye aratıp Madrid’e özel uygulamayı indiriyorsunuz. Seyahatiniz bittikten sonra da siliyorsunuz gidiyor. Harita, internet kullanmadan konumunuzu algılıyor, gitmek istediğiniz yere navigasyon çiziyor, harita üstünde kafelerden restoranlara ve hatta dükkânlara kadar aradığınız her yeri buluyor. Gitmek istediğiniz yerleri (müze, restoran vb.) haritada işaretleyip kendinize rota hazırlayabiliyorsunuz :) Ayrıca önemli bir nokta da bir çok şehir için metro hatlarını da haritasında barındırıyor olması. Böylece hangi durakta ineceğim derdi ortadan kalkıyor. Birçok şehir için bulunan Ulmon uygulamasını bir seyahate çıkmadan önce mutlaka indirmenizi öneririm.


Foursquare:


Tripadvisor kadar yeterli olmadığını düşündüğüm ama yine de kullandığım bir uygulama olan Foursquare.. Zaman zaman navigasyon olarak haritasını kullanıyorum, zaman zaman ise kafe önerileri için kullanıyorum. En yardımcı olduğu nokta ise arama kısmına sadece basit sözcükler yazdığımızda bile ilgili sonuçları çıkarıyor olması. Mesela Saraybosna’dayken Foursquare’in arama kutucuğuna “canlı müzik” yazdım ve canlı müzik olan tüm kafe ve barları bana listeledi. Tabii çevrimdışı kullanılmıyor olması bir dezavantaj, ama yine de telefonunuzda bulunmasını önereceğim uygulamalardan kendisi.


Uber:


Yurtdışında bizim ülkemizden çok daha sık kullanılan bir uygulama: Uber! Uber, bildiğiniz gibi, aslında taksilerin rakibi bir transfer hizmeti. Çoğu zaman taksiden daha uygun fiyatlar sunuyor ve önceden rezerve edilebiliyor olması, ödemenin kredi kartıyla uygulama üstünden yapılıyor olması da sahip olduğu avantajlar arasında yer alıyor. Fiyat önden belirlendiği için ne ödeyeceğinizi biliyorsunuz ve taksiye nazaran çok daha konforlu bir yolculuk gerçekleştiriyorsunuz.


Skyscanner:


İşte hepimizi seyahat etmenin en ucuz haline ulaştıran muhteşem arama motoru: Skyscanner! :) Uçuş tarihlerinizi ve rotanızı girdiğinizde size en uygundan en pahalıya tüm uçuş alternatiflerini çıkartıyor. En güzeli ise geliş ve gidişi farklı hava yollarından bulabiliyor olduğu için çok daha uygun fiyatlı seçenekler sunabiliyor olması. Tabii ki benim önerim burayı sadece arama motoru olarak kullanıp biletleri yine havayolu şirketlerinin kendi sitelerinden almanız. Çünkü bir sorunla karşılaştığınız takdirde Skyscanner sorumluluk kabul etmez, garanticiliği elden bırakmayalım :)


Artıway:


Anlaşması olan internet sitelerinden yapacağınız alışverişi Artıway’in alt yapısını kullanarak yaptığınızda alışverişlerinizden para iadesi ve puan kazanmanızı sağlayan bir uygulama. Hemen hemen tanıdığım çoğu gezgin Booking rezervasyonlarını Artıway üzerinden yapıyor ve ödediği paranın belli bir kısmını kartına iade alıyor. Henüz denemedim, ben de yeni indirdim fakat en yakın zamanda deneyeceğim :)

bottom of page