top of page

Uçak Bagajım Kayboldu! Ne Yapmalıyım?



Uzun zamandır kafama takılan ve korktuğum bir konuyu araştırıp, hava yolu şirketlerinde çalışan arkadaşlarımla da konuşup hem kendimi hem sizleri bilgilendirmek istedim. Uçak bagajı/bavulu kaybolursa ne yapılır? Düşünsenize mutlu mutlu gitmiş, bavulunuzu teslim etmiş, uçuşunuzu gerçekleştirmişsiniz. Bir iniyorsunuz, herkesin bavulu geliyor, sizinki yok! Adeta korkulu rüya! Böyle bir durum başımıza gelirse diye hazırlıklı olmak en iyisi. En azından başımıza geldiğinde paniklemez, tüm haklarımızı bilir, gerekli aksiyonları hemen alırız. Gerekirse yeri göğü inletiriz :) Unutmayın, siz bagajınızı teslim ettikten sonra o bagajın güvenliğinden uçtuğunuz hava yolu şirketi sorumlu. Bavul bulunamazsa işin ucu tazminata kadar gider.


Anlatmaya başlamadan önce her uçuşunuz için en büyük önerim, benim her zaman yaptığım gibi, bavulunuza havaalanının taktığı etiket dışında bir de kendi ad-soyad ve telefon numaranızın yazdığı renkli bir bavul etiketliği takmanız. Bavulda ayırt edici bir özellik olur böylece. Mesela benim çok pembiş bir etiketim var :)


Diyelim ki herkesin bavulu geldi sizinki gelmedi. Eyvah! Panikten ne yapacağınızı bilmez durumdasınız. İlk iş biletiniz, bagaj fişiniz ve kimliğiniz ile birlikte gelen yolcu salonundan ayrılmadan bulunduğunuz bölümdeki havaalanı yer hizmetleri ofisine ya da kayıp eşya ofisine gidin. Hemen bir rapor, daha doğrusu tutanak (PIR) tutulması gerekiyor. Bu tutanak tutulduktan sonra görevliler bavulunuzu takip edebilmek için kayıp bavulların sisteme işlendiği World Tracer ‘a bilgilerinizi işler. Size verdikleri PIR kodu ile hem siz, hem onlar bavulunuzu takip edebilirsiniz.


Kaybolan bavullar genelde 5 gün içerisinde bulunur (maksimum süre 45 gündür) ve havayolu şirketi tarafından size ücretsiz olarak teslim edilir. Bavul bulunana kadarki süre içinse havayolu şirketinin size acil kullanım kiti vermesi zorunludur (içerisinde diş fırçası, diş macunu vb. gibi günlük kullanım eşyaları olan), hatta özel durumlarda nakit para bile vermeleri gerekiyor. Bavulun bulunmaması halinde 2 yıla kadar dava açma hakkınız da baki. Eğer 45 gün içerisinde hala bavulunuz bulunamadıysa ve havayolu şirketi tarafından size teslim edilemediyse -ne kadar bundan kaçınsalar da- kaybınızı karşılamak zorundalar.


Bavulunuzu teslim aldığınızda, teslim alma formunu bavulunuzun içini kontrol etmeden imzalamayın. Bu formu imzalamak içindeki her şeyin tam olduğunu kabul etmek anlamına gelirmiş! O yüzden ne yapıyoruz canım okurlarım, önce kontrol ediyoruz her şey tam mı diye :) Malum Türk insanı olarak okumadan imzalamaya websitesi kayıt formlarından alışkınız! Eğer bavulunuz hasarlı ya da eksik ulaştıysa avukatınız ile görüşüp hava yolu şirketine ihtar çekebilir, tüm zararınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz.

Biraz da yasal şartlara bakacak olursak:

  • Montreal Konvansiyonu şartlarına göre bagajın kaybı, hasarı, zarar görmesi durumunda hava yolu şirketinin sorumluluğu 1250 Euro ile sınırlandırılmıştır.

  • IATA şartlarına göre eğer bavulunuz 30 gün içerisinde bulunmazsa hava yolu şirketinin sorumluluğu kayıtlı bagaj için kilogram başına 20 dolar ile sınırlandırılmıştır.

  • Burada en önemli ve yolcuyu zorlayıcı nokta bence bavulunuzdaki eşyaların faturasını isteme hakkına sahip olmaları.

Dilerim ki bu tatsız hadiseyi hiç birimiz yaşamayız, yaşayarak öğrenmek zorunda kalmayız! Sizin de konuyla ilgili daha detaylı bilginiz varsa, benimle paylaşırsanız çok sevinirim :) İyi yolculuklar!

Comments


bottom of page