top of page

Sınırda Vize İptali Yaşamamak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Biliyorsunuz son dönemlerde üstü çizilip iptal edilen vizeler ve gümrükten çevrilip ülkesine geri döndürülen mağdur insanlara dair birçok haber okuyoruz. Çoğumuza şehir efsanesi gibi gözükse de, benim başıma gelmez desek de aslında küçük bir dikkatsizlikle hepimizin başına gelebilecek can sıkıcı bir durum. Ben de sizleri aydınlatmak için ufak bir araştırma yaptım :) Hangi pasaport damgası ile hangi ülkeye giremeyiz? Tabii bir de gerçekten şehir efsanesi olan, doğru bilinen yanlışlar var :)


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Damgası: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmaması en klişe ve en bilinen durum olsa da hiç eskimiyor. Hangi ülkenin vatandaşı olursanız olun pasaportuna ülkeye girişte KKTC damgası bastırmış kişi Yunanistan’dan vize alamaz, ülkeye giremez, girmeye çalıştığında var olan Schengen vizesi (Yunanistan’dan ya da başka bir ülkeden alınmış olması önemli değil) iptal edilir. Bu nedenle hazır nüfus cüzdanımızla KKTC’ye girme imkânımız varken lütfen böyle risklere girmeyelim :)


Küba Damgası: Kesinlikle şehir efsanesi! Pasaportumuzda Küba damgası var diye Amerika’ya giremeyeceğiz, vize alamayacağız diye bir durum yok. ABD haricindeki bir devletin vatandaşı Küba’ya seyahat ettikten sonra ABD için vize alırken sıkıntı çekmiyor. ABD bu kuralı sadece kendi vatandaşları için koymuş. Küba’ya gitmiş bir ABD vatandaşının ülkeye geri alınmama olasılığı bulunuyor. Ne kadar doğru bilmiyorum ama bizi de ilgilendirmiyor boş verin :)


Kosova Damgası: Sırbistan ne yazık ki hala Kosova’yı tanımayan ülkelerden biri. Kosova’ya girdikten sonra direkt olarak Sırbistan sınırlarındaki bir şehre geçemezsiniz. Ülkeye giriş isteğiniz sınır polisi tarafından geri çevrilir ve gerisin geri Kosova’ya geri dönersiniz. Çünkü Sırp polisi bu ülkenin varlığını kabul etmiyor, Kosova diye bir yer yok bu nedenle gerçekte var olan bir ülkeye gidip öyle gelmenizi söylüyor! Balkanlar turu yaparken Kosova’dan Sırbistan’a geçemeyeceğiniz için önce komşu bir ülkeye geçip oradan Sırbistan’a geçmeniz gerektiğini unutmayın. Ayrıca Sırbistan’a giden bir kişi Kosova vizesi almışsa daha önceden, Kosova vizesinin üstüne de iptal bastıkları bilgisi aklınızda bulunsun.


İsrail Damgası: Ücretsiz vize veren ülkelerden İsrail’e vize aldıysanız, giriş-çıkış yaptıysanız İran, Kuveyt, Libya, Lübnan, Suriye, Sudan, Suudi Arabistan ve Yemen gibi Arap ülkelerine giremiyorsunuz.


Bonus Bilgi!

İngiltere Vizesi: Güzel haber ise Birleşik Krallık’tan :) Eğer İngiltere vizeniz var ise İrlanda’ya da giriş sağlayabilirsiniz, ek vize almanıza gerek yok.

bottom of page